GOEDE ISOLATIE LEVERT COMFORT EN BESPARINGEN OP
Nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig goed geïsoleerd. Geen overbodige luxe, want in Nederland wordt geen bouwvergunning meer verleend voor nieuwe woningen met aardgasaansluiting. We gaan vertrouwen op de warmtepomp en lage temperatuurverwarming, waardoor goede isolatie nog belangrijker wordt. Je oudere woning grondig isoleren levert dubbele winst op, in de vorm van extra wooncomfort en energiebesparingen die flink kunnen oplopen.
KINGSPAN
Hier en daar klinkt nog wat gemor over het resolute overheidsbesluit om ons vertrouwde aardgas vaarwel te zeggen. De warmtepomptechniek wordt ook nog niet massaal en van harte omarmd. Toch is het een belangrijke pijler onder de doelstelling om de totale CO2-uitstoot drastisch terug te brengen. De winning van aardgas in Nederland zal in 2030 stoppen, en het gebruik in 2050. Niemand kan voorspellen hoe de prijsontwikkeling van fossiele energie de komende decennia gaat verlopen. Wel is duidelijk dat goede isolatie altijd een verstandige investering is. Het verhoogt de waarde van je huis en bespaart meteen energie. Dat is goed voor het milieu en na enige tijd ook voor je portemonnee. Als vuistregel geldt dat dakisolatie in acht jaar is terugverdiend, en spouwmuurisolatie in vier jaar.
VEEL TE WINNEN
Met vrij simpele maatregelen kun je in een oudere woning al aardig wat besparen op je energiekosten, maar een bestaand huis zo energiezuinig mogelijk maken levert veruit het meeste op. Het belang en de effecten van goede isolatie worden nog altijd onderschat. De oudere woningen in Nederland, van vóór 1980, werden tijdens de bouwfase nauwelijks of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Een flink deel van je kostbare warmte verdwijnt dan in de koude maanden zomaar door ramen, muren, vloer en dak naar buiten. Hier valt nog veel te winnen. Bedenk ook dat een goed geïsoleerd huis in de warmste zomermaanden langer aangenaam koel zal blijven. Je huis goed (na-)isoleren verhoogt duidelijk je wooncomfort.
VLOER- EN WANDVERWARMING
In een nieuw of al goed geïsoleerd huis kun je het binnenklimaat nog verbeteren met lage temperatuurverwarming (LTV). Zo’n systeem kan weliswaar radiatoren gebruiken, maar vloer- en wandverwarming zijn ideaal vanwege de grote oppervlakken voor de warmteafgifte. Het verschil in watertemperatuur (35°- 55°C bij LTV, en 75°- 85°C bij de gewone CV) maakt ook het verschil in energiegebruik en wooncomfort. Met LTV kun je tot 30 procent op je verwarmingskosten besparen, omdat minder warmteverlies optreedt en ook minder energie nodig is om het systeem op temperatuur te houden. De warmte wordt ook beter en gelijkmatiger verdeeld. Met vloer- of wandverwarming heb je geen last van de luchtstromen of koudere plekjes in huis die er vaak bij horen met de traditionele verwarmingssystemen. Er komt ook minder huisstof in de lucht, wat weer bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.
GRONDIG AANPAKKEN
Warmte binnenhouden in de winter – en buiten in de zomer – is een investering in je wooncomfort, het milieu en de toekomst. Het begint allemaal met goede isolatie. Die gaat een stuk langer mee dan je CV of warmtepomp, normaal gesproken zelfs de hele levensduur van het gebouw. Het is dus de moeite waard om isoleren grondig aan te pakken. Bij gebruik van een warmtepomp is dat trouwens eerder noodzaak dan optioneel, want zonder een goed geïsoleerde gebouwschil lukt het dan ’s winters niet meer om je huis behaaglijk te krijgen. In combinatie met luchtdicht bouwen zet je een huis neer dat klaar is voor de toekomst. Dat huis zal een kleine energiebehoefte hebben en ook nog eens heel comfortabel aanvoelen.
LUCHTDICHT EN DAMPOPEN
In de praktijk worden woningen vaak nog precies volgens de minimale eisen in het Bouwbesluit gebouwd en geïsoleerd.
GOEDE ISOLATIE IS ALTIJD EEN VERSTANDIGE INVESTERING. HET VERHOOGT DE WAARDE VAN JE HUIS EN BESPAART ENERGIE
Dat is zonde, want met een beetje extra aandacht is zo veel meer te bereiken. Het nieuwe bouwen streeft naar luchtdicht en dampopen, wat soms verwarring oplevert. Luchtdicht betekent dat alle kieren en gaten aan de binnenzijde worden afgedicht om tocht en warmteverlies te voorkomen. Dampopen gaat over de buitenzijde, waar vocht ook altijd weer weg moet kunnen om aantasting van de constructie te voorkomen. Natuurlijke materialen worden vaak gezien als de milieuvriendelijkste en comfortabelste oplossing. Belangrijk voor je keuze zijn echter bovenal de isolatiewaarde en de levensduur van het materiaal. Die moeten beide hoog zijn, want als alles klaar is wil je de gebruikte materialen niet meer terugzien. Een ‘ademend’ isolatiemateriaal is alleen van belang in het zeldzame geval dat de hele constructie, van buitenschil tot binnenwand, vocht kan opnemen en weer afgeven bij andere weersomstandigheden.
NA-ISOLEREN
Door het na-isoleren van je huis ontstaat een beter binnenklimaat en heb je minder last van tocht, vocht en geluidsoverlast. In oudere woningen leveren dakisolatie en spouwmuurisolatie duidelijk merkbare verbeteringen op. En als je in de woonkamer regelmatig koude voeten hebt, zelfs nadat je de verwarming maar weer eens een graadje hoger hebt gezet, is het juiste antwoord waarschijnlijk vloerisolatie vanuit de kruipruimte. Het na-isoleren van muren aan de binnenzijde heeft als nadeel dat het je letterlijk woonruimte kost. Isoleren van buitenaf kan niet altijd, maar heeft wel de voorkeur en voorziet ook nog je hele woning van een frisse nieuwe jas.
WARM VAN BINNEN, MOOI VAN BUITEN
Knauf Skin is een aantrekkelijke manier om je gevel van buitenaf te isoleren. Een extra schil om je woning heeft meerdere voordelen. Met traditionele spouwmuurisolatie kun je een oudere woning niet opwaarderen naar energielabel A, en vaak zelfs niet naar B. Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, Knauf Skin zorgt voor uitmuntende isolatie en bijbehorend wooncomfort, terwijl je binnen geen kostbare leefruimte hoeft in te leveren. Daarnaast zijn verschillende afwerkingen mogelijk. Zo kun je zelf bepalen of je buitengevel met steenstrips een typisch Nederlands aanzicht krijgt, of met strak pleisterwerk een heel nieuwe uitstraling realiseren.
Knauf Skin is een onderhoudsarme en betaalbare oplossing voor na-isolatie, ook in ons bakstenenland. In Duitsland en Oostenrijk wordt het systeem al veel langer en ook in nieuwbouw op grote schaal toegepast. De isolerende schil is van EPS, een duurzaam materiaal dat volledig recyclebaar is. Voor de gestucte buitenste laag ontwikkelde Knauf MineralAktiv, dat verrassend genoeg vocht absorbeert en gedurende de dag weer vrijgeeft. Het biedt bescherming tegen dauwdruppels, verantwoordelijk voor de meeste vochtproblemen in Nederlandse huizen. Knauf MineralAktiv Top Coat gaat algen- en schimmelgroei tegen, waardoor de gevel langdurig mooi blijft.
KNAUF
LICHTGEWICHT
Kingspan biedt met Kooltherm hoogwaardige resol hardschuim isolatieplaten die hoge thermische prestaties halen met geringe plaatdiktes. Dat betekent meer ontwerpvrijheid, slankere constructies en meer daglichttoetreding. De Kooltherm K108 Spouwplaat, ontworpen voor toepassing in traditionele spouwmuren, is dampopen en vochtregulerend. Zoals veel isolatiemateriaal is het licht en luchtig. Zelfs in een zeer goed geïsoleerd huis waarin 40 procent van het bouwvolume uit isolatiemateriaal bestaat, is dat nog altijd minder dan één procent van de massa van de constructie. Volgens het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) mag de Kooltherm K108 ook milieutechnisch tot de top worden gerekend.

KINGSPAN
Het Kooltherm K17 Binnenisolatie Element is speciaal voor renovatieprojecten, ook in monumentale panden. Deze isolatieplaat is al voorzien van een afwerking, waardoor woningen snel en eenvoudig van binnenuit kunnen worden na-geïsoleerd. Voor houtskeletbouw kies je de Kooltherm K112 Frameplaat. Ook deze is dampdoorlatend en haalt een hoge isolatiewaarde, waardoor hij uitstekend te gebruiken is in kozijnen, borstweringen, binnenmuren en bij het na-isoleren van hellende daken. Voor hoogbouw levert Kingspan de Kooltherm K15 vliesgevelplaat, met dezelfde hoge kwaliteit en lange levensduur, en de beste brandklasse van alle hardschuimisolatie.
ICONISCHE SOEPKOM
Het nieuwe kunstdepot van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam heeft al snel de bijnaam ‘de soepkom’ gekregen. Mede dankzij de Kooltherm K15 vliesgevelplaat, die door Kingspan speciaal werd aangepast, kon dit iconische gebouw worden gerealiseerd. Met 1.664 dubbel gebogen elementen van spiegelglas is er geen hoek te bekennen. Vooral de rondingen in de eerste acht verdiepingen leverden, in verband met de isolatie- en brandveiligheidseisen, een bouwkundige uitdaging op. De oplossing werd gevonden in de toevoeging van een laag minerale wol, waardoor de platen perfect aansluiten op de achterliggende constructie. Het nieuwe product kreeg de naam Kooltherm K15 Plus.
Depot Boijmans Van Beuningen, Foto: Ossip van Duivenbode