DUURZAAM (VER)BOUWEN MET GREENWORKS
Greenworks maakt duurzaam bouwen en verbouwen veel eenvoudiger. Het duurzaamheidslabel van Raab Karcher is inmiddels een begrip in de bouwwereld. Consumenten, opdrachtgevers, architecten en aannemers maken dankbaar gebruik van de duidelijkheid over materialen en producten. Greenworks stimuleert ook een nieuwe benadering van bouwen. Die is hard nodig, want verduurzaming gaat niet vanzelf.
De milieu- en comfort-kenmerken van Greenworks maken het gemakkelijker dan ooit om duurzaamheid en wooncomfort samen te brengen in je droomhuis. Met het brede assortiment levert Raab Karcher betaalbare bouw- en installatieproducten met een minimale milieubelasting. Op dit gebied de goede keuzes maken was tot voor kort een hele opgave. Je moest bouwkundig en milieutechnisch al behoorlijk zijn onderlegd, en je dan nog voor elk product door veel informatie worstelen om zeker van je zaak te zijn.
GROEN EN BLAUW
In de catalogus van Raab Karcher zijn de producten direct herkenbaar aan de groene Greenworksscore. De blauwe comfortkenmerken informeren je meteen over de effecten op je wooncomfort. Simpeler kan het niet, en je weet in één oogopslag zeker dat deze producten voldoen aan strenge criteria. Waar de grondstoffen vandaan komen weegt zwaar mee, net als de mate van herbruikbaarheid. De kritische blik op de totale levenscyclus, inclusief circulariteit, zorgt voor nieuwe creativiteit. Fabrikanten voelen zich aangemoedigd om betere producten te maken en duurzamer te produceren. De tijd van alles zelf uitzoeken is daarmee gelukkig voorbij, maar er is ook een nieuw tijdperk begonnen.

GREEN WORKS
Om werkelijk duurzaam en toekomstgericht te zijn, moeten we allemaal in beweging komen. Goede voornemens en groene intenties zijn er volop, maar het is nu tijd om stappen te zetten. Geen woorden maar daden. Dat geldt voor de samenleving als geheel, voor consumenten en zeker voor alle betrokken partijen bij projecten in de bouwwereld. De bouw levert immers een forse bijdrage aan de overbelasting van het milieu en het overmatige verbruik van grondstoffen en energie.
DE KRITISCHE BLIK OP DE HELE LEVENSCYCLUS, INCLUSIEF CIRCULARITEIT, ZORGT VOOR NIEUWE CREATIVITEIT
KWALITEITSBORGING IN DE BOUW
Het is aan de consument en de bouwers om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Verandering stuit echter vaak op weerstand. Een belangrijk aspect van duurzaamheid is bouwkwaliteit. Die heeft lange tijd grote invloed op het wooncomfort en het energiegebruik. In de praktijk laten de opgeleverde gebouwen maar al te vaak te wensen over. De overheid geeft de richting aan met nieuwe regelgeving. Per 1 januari 2022 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) van kracht. Die moet de bouwkwaliteit en de positie van de consument verbeteren, en zal door minder faalkosten ook de bouwers voordeel opleveren. ‘Opleverpunten’ is de verbloemende term voor fouten in de bouw. Denk aan constructiefouten en slordigheden die de brandveiligheid, isolatie of ventilatie verslechteren. Gerhard Hospers, adjunctdirecteur van Greenworks, ziet de nieuwe wet als een belangrijke impuls voor noodzakelijke verbeteringen. “Voor veel bouwbedrijven horen de opleverpunten er gewoon bij. De aannemer maakt met de opdrachtgever een rondje door de nieuwe woning. Door het kennisverschil blijven veel punten onderbelicht, of ze worden met gemak goedgepraat. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Volgens de Vereniging Eigen Huis zijn er gemiddeld maar liefst twintig opleverpunten.”
KAF EN KOREN
De wet betekent een grote verandering, vooral door de omkering van de bewijslast: bij geschillen moet de aannemer voortaan aantonen dat verborgen gebreken hem niet zijn aan te rekenen, anders blijft hij verantwoordelijk voor het herstel. “Twintig jaar lang zelfs”, vervolgt Gerhard Hospers. “De opdrachtgever schakelt bij de bouw verplicht een onafhankelijke kwaliteitsborger in, die voor de gemeente een dossier aanlegt met bewijs dat het project aan het Bouwbesluit voldoet. De aannemer legt voor de opdrachtgever een dossier aan met bewijs dat het project aan de contractuele verplichtingen voldoet. Dit zal zeker leiden tot meer overleg over de risico’s en tot veel minder opleverpunten. Goede aannemers doen er hun voordeel mee, want zo wordt het kaf van het koren gescheiden.” De nieuwe spelregels bieden nieuwe kansen aan de betere bouwers. Zij kunnen zich gaan onderscheiden met bewezen kwaliteit, en gerust onderhoudspakketten gaan aanbieden. Greenworks draagt bij aan de cultuuromslag en transitie naar een circulaire economie met training en educatie voor bouwers en installateurs. “Wij weten wat hen bezighoudt en waar de knelpunten zitten. Met de Greenworks Academy helpen we niet alleen faalkosten voorkomen, maar ook meer doen met dezelfde mensen. Bijvoorbeeld door integraal te denken en te bouwen, en door betere samenwerking. Het leidt allemaal tot betere resultaten voor consumenten.”

SAMEN AAN DE SLAG MET VERDUURZAMING GREENWORKS
Groen bouwen en verbouwen is de norm geworden. Met Greenworks-producten weet je meteen waar je aan toe bent. Dat schept vertrouwen in elk project. Tegelijkertijd is er in de bouw nog veel werk aan de winkel om echt het verschil te maken als het gaat om klimaat, milieu en grondstoffen. Circulair en energieneutraal zijn de sleutelwoorden, en we zullen het met zijn allen moeten doen.
Nieuwe wet- en regelgeving maakt het voor bouwers en consumenten niet altijd gemakkelijker om de juiste keuzes maken. Wat verstaan we eigenlijk precies onder duurzaamheid? En welke stappen kunnen we zetten om wonen, nieuwbouw en verbouw echt duurzaam te maken? Deze ogenschijnlijk simpele vragen zijn niet zo eenvoudig te beantwoorden. ‘Duurzaam’ betekende ooit gewoon dat iets lang meeging. Dat staat nog steeds centraal, aangevuld met het energiegebruik in de hele levenscyclus, waar de materialen vandaan komen, hoe producten zijn gemaakt en hoe ze kunnen worden hergebruikt.
GROTERE STAPPEN
Met het Greenworks duurzaamheidslabel heeft Raab Karcher een stap naar vereenvoudiging gezet. Volgens adjunct-directeur Gerhard Hospers moeten we snel nog grotere stappen maken. “In de transitie naar een circulaire economie speelt de bouw een belangrijke rol. In de ontwerpfase rekening houden met hergebruik van materialen is een goed begin, maar we moeten nu op grote schaal beginnen met het circulair afvoeren van materialen. Afvalstromen bestaan niet meer, het zijn grondstoffen. Raab Karcher levert bijvoorbeeld met Vintage Wood balkhout dat is geprepareerd voor hergebruik. Het is niet per se goedkoper dan nieuw hout, maar heel geschikt voor bijvoorbeeld renovaties in stijl.” De wetgeving wordt telkens aangescherpt. Zo moet alle nieuwbouw nu voldoen aan de eisen voor bijna energie-neutrale gebouwen. Deze BENG-eisen vervangen de EPC-normen en zijn gebaseerd op de Trias Energetica. Het energiegebruik per vierkante meter gebouw, en in de resterende energievraag voorzien uit hernieuwbare bronnen, zijn uitgangspunt geworden. Je kunt dat opvatten als een lastige nieuwe opgave, maar beter zien als het begin van een nieuw tijdperk voor zowel bouwers als consumenten, zegt Hospers. “Deze regels moedigen ketensamenwerking aan, en rekenen af met vooroordelen over prefab bouwelementen. Door standaardisering in productiewijze en maatvoering krijgen we betere fysieke aansluitingen. Het gaat tenslotte om het eindresultaat.”
AFVALSTROMEN BESTAAN NIET, HET ZIJN GRONDSTOFFEN
MET BOESTER VAN HET GAS AF
Een integrale aanpak is ook het devies bij BOESTER, het nieuwe renovatieconcept van Greenworks voor bestaande woningen. De vele gebouwen in Nederland van vóór 1980 zijn zo weinig energieefficiënt dat ze samen voor 40 procent van de CO2-uitstoot zorgen. Grootschalig verduurzamen zet dus echt zoden aan de dijk. Gerhard Hospers: “In het klimaatakkoord is afgesproken dat 1,5 miljoen woningen in 2030 aardgasvrij zijn gemaakt. Zonder slimme en betaalbare oplossingen is dit een onmogelijke opgave. We zullen alle aannemers en installateurs nodig hebben, én een integrale benadering, om het te realiseren.”
Met BOESTER, ontwikkeld door de Greenworks ketenpartners Raab Karcher, Wasco en Oosterberg, wordt een corporatiewoning uit de periode 1965- 1974 gasloos en energieneutraal. In de meest uitgebreide variant zorgt de renovatie zelfs voor een opwaardering van energielabel G naar A++ en krijgt de woning een nieuwe keuken, badkamer en toilet, wand- en plafondafwerking en nieuwe binnendeuren. “Het is een doordacht concept met bewezen duurzame Greenworks producten en bouwdelen. Uitgangspunt is een optimaal geïsoleerde schil met ‘all-electric’ installaties en optimale energieopwekking en -afgifte. Dit is een grote efficiëntieslag en aantrekkelijk om met partnerbedrijven uit te voeren.”
KENNIS IN DE KETEN
Raab Karcher wil met Greenworks een waardevolle kennispartner zijn voor aannemers, installateurs en hun leveranciers. De Greenworks Academy biedt hen trainingen om het BOESTER-concept goed te kunnen uitvoeren. Het eigen personeel wordt in masterclasses voortdurend bijgeschoold. De beste oplossingen voor de klant zijn dat ook voor de bouwsector. Ze minimaliseren het gebruik van primaire grondstoffen en het aantal vervoersbewegingen. Het begint allemaal met kennis delen en beter samenwerken.
Gerhard Hospers besluit: “Wij helpen lokale en regionale aannemers graag met integrale concepten en kennisoverdracht om bij te dragen aan de energietransitie. Daar heeft iedereen baat bij. We staan aan de vooravond van grote veranderingen in de bouw. Er is geen tijd meer om telkens weer het wiel opnieuw uit te vinden. Ketenintegratie en system engineering halen veel keuzestress weg en maken de eindproducten alleen maar beter. Nieuwbouwwoningen worden betaalbaar en het BOESTER-concept is nu ook beschikbaar voor de individuele woningrenovatie. Dit is de manier om samen de schouders te zetten onder het verduurzamen van Nederland.”
VELUX